تفاوتهای گریتینگ دستساز و گریتینگ الکتروفورج
گریتینگ، نوعی شبکه فلزی یا غیرفلزی است که با ویژگی هایی مانند وزن سبک، استحکام بالا، امکان عبور نور و هوا، زیبایی ظاهری و قیمت پایین تر نسبت به آلترناتیوهای دیگر به عنوان یکی از پرکاربردترین انتخاب ها جهت پوشش کف کارخانه ها در صنایع مختلف و پله ها و ساختمان سازی و کشتی سازی شناخته می شود.
گریتینگها با توجه به کاربردشان به دو شیوه ساخته می شوند:
- گریتینگ الکتروفورج یا ماشینی
- گریتینگ دستساز یا دستی
هریک از انواع گریتینگ دارای خصوصیات منحصر به فردی هستند. انتخاب نوع گریتینگ بسته به شرایط پروژه از قبیل اندازه گریتینگ، میزان تحمل بار و … انجام میشود.
در این مقاله قصد داریم تا به تفصیل در مورد تفاوتهای گریتینگ دست ساز و الکتروفورج صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- گریتینگ چیست؟
- انواع روشهای ساخت گریتینگ
- گریتینگ دست ساز یا دستی
- موارد استفاده از گریتینگ دستساز
- معایب گریتینگ دست ساز
- گریتینگ ماشینی یا الکتروفورج
- مزایای گریتینگ ماشینی یا الکتروفورج
- نتیجه گیری
گریتینگ دستساز یا دستی
در روش گریتینگ دستی، نخست روی تسمههای باربری شیار و سوراخ هایی ایجاد می کنیم. اینکار برای اتصال نگهدارندهها به تسمهها انجام میشود. پس از استقرار نگهدارندهها در شیارهای ایجاد شده، تسمه یا نیم تسمههای رابط داخل آن قرار میگیرد و با جوش CO2 به هم متصل میشوند.
اگر بخواهیم این روش را دقیق تر توضیح دهیم باید بگوییم در روش ساخت گریتینگ به صورت دستی، تسمه ها پس از برشکاری مطابق با اندازه های تعریف شده، توسط قالب های مخصوص طبق دستورالعمل ساخت گریتینگ با فواصل مشخصی پانچ می شوند. پس از پانچ تسمه ها، رابط ها که ممکن است میلگرد یا نیم تسمه یا چهارپهلوی تابیده باشد با تسمه ها مونتاژ میگردند و پس از مونتاژ، جوشکاری با جوش CO2 و تمیزکاری انجام میشود و نهایتاً جهت ارسال به گالوانیزه گرم آماده می شوند.
در گریتینگ دستی بر خلاف گریتینگ الکتروفورج تمام مراحل ساخت گریتینگ به صورت دستی انجام میشود.
موارد استفاده از گریتینگ دستساز
- عرض گریتینگ خیلی زیاد و یا بیش از حد کم باشد.
- نیاز به تحمل بار دردو جهت طولی و عرضی به صورت همزمان داشته باشیم.
معایب گریتینگ دستساز
- امکان آسیب به فلز به دلیل درجه حرارت بالا
- اتصالات نامناسب رابط و باربر میتواند باعث کاهش استحکام گریتینگ شود.
- ایجاد سوراخ و شیارهای متوالی روی تسمه باربر میتواند باعث کاهش استحکام و تحمل پذیری آن شود.
- امکان اتصال غیریکنواخت و نامطمئن به دلیل خطاهای احتمالی اپراتور
- ثابت نگه داشتن تمامی تسمههای باربری با طول بیش از حد، غیر عملی بوده و تسمهها دچار تاب خوردگی و انحنا میشوند.
- عدم پوشش کامل سازه با پوششدهندههایی نظیرگالوانیزه به دلیل وجود شیارها، ترکها و جوشکاریهای غیر یکنواخت. این باعث زنگزدگی و فرسودگی زودرس سازهی فولادی در شرایط رطوبتی بالا خواهد شد.
گریتینگ الکتروفورج یا ماشینی
الکتروفورج یعنی جوشکاری قطعات فلزی به وسیله جریان برق. الکترو یعنی همان جریان برق و فورج (Forge) یعنی شکل دادن قطعات با گرم کردن و اعمال فشار و چکش کاری. الکتروفورج یک روش کاملاً پیشرفته مکانیکی و جدیدترین تکنولوژی تولید گریتینگ است.
در این روش با استفاده از نیروی فشار در حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ تن و جریان الکتریکی در حدود 35۰۰۰ تا 5۰۰۰۰ آمپر و ولتاژ پایین در حدود ۱۰ تا ۱۲ ولت، فرآیند تولید انجام میگیرد. در اثر عبور جریان الکتریکی از نقاط اتصال، این نقاط به حالت ذوب درآمده و در اثر فشار سنگین، نگهدارندهها و تسمههای باربری در نقاط اتصال با یکدیگر آمیخته شده و فورج میشوند.
تسمههایی که در تولید گریتینگ به روش الکتروفورج بکار برده میشوند باید از نظر ضخامت، ابعاد و دیگر پارامترهای کمی و کیفی در تمام نقاط کاملاً یکسان و یکنواخت باشند. در غیر این صورت عبور جریان الکتریکی در تمام نقاط یکنواخت نبوده و همین امر مانع از ذوب شدن یکنواخت نقاط اتصال در سرتاسر سازه خواهد شد و در عمل تولید گریتینگ را با مشکلات جدی مواجه میکند.
گریتینگ های الکتروفورج در سه نوع مختلف ساخته می شود:
- گریتینگ ماشینی تسمه درچهار پهلو
- گریتینگ ماشینی تسمه در تسمه
- گریتینگ ماشینی تسمه در نیم تسمه
ماشین آلات ساخت گریتینگ تسمه در نیم تسمه و تسمه در تسمه در ایران وجود ندارد، به همین دلیل فقط تولید گریتینگ تسمه در چهار پهلو انجام میشود.
مزایای تولید گریتینگ به روش الکتروفورج
- تولید گریتینگ با سرعتبالاتر
- تولید قابهایی با ابعاد بزرگ انعطاف پذیری و آزادی عمل بیشتری را به طراحان و مهندسین بدهد.
- استفاده از مواد اولیه با کیفیت بسیار بالا و کاملا یکنواخت و همگن
- عدم کاهش توان باربری تسمه ها به دلیل نبود شیارها و سوراخها در تسمه
- یکنواخت بودن تمام اتصالات در سطح گریتینگ
- پوشش کامل قطعات توسط پوشش دهنده های مختلف به دلیل نداشتن ناهمواری و شیار و همچنین ترک خوردگی ناشی از ایجاد شیار و یا جوشکاری دستی
- وزن کمتر و توان باربری بیشتر و استحکام بالاتر
- ظاهر یکنواخت و زیبای گریتینگ
نتیجه گیری
گریتینگ یا شبکه مشبک به عنوان یک محصول صنعتی کاربردهای بسیار زیادی در صنعت دارد و به صورت دستی یا ماشینی ساخته می شود. در این مقاله به این موضوع پرداختیم و دو روش ساخت گریتینگ را بررسی کرده تفاوتهای گریتینگ دستی و گریتینگ الکتروفورج را بررسی کردیم.
شرکت گالوانیزه زنده رود اصفهان بزرگترین مجموعه ارائه دهنده خدمات گالوانیزه گرم و تولید گریتینگ در اصفهان می باشد . این شركت از سال 1374 فعاليت خود را در زمينه انجام خدمات گالوانيزه گرم آغاز نموده است و با سی سال تجربه، موفق ترین مجموعه در این حوزه می باشد. انجام عملیات گالوانیزاسیون گرم بر روی انواع قطعات و سازههای فلزی، دکلهای روشنایی و انتقال نیرو، دکلهای مخابراتی، انواع رادیاتورها، مخازن و …از فعالیتهای عمده این شرکت می باشد.
یکی از تولیدات اصلی شرکت، صفحات مشبک زیرپایی (گریتینگ) است. این صفحات مشبک برای استفاده در صنایع مختلف از جمله صنایع ساختمانی، پلسازی، نفت و گاز و معدن استفاده میشود. گریتینگها در سایز و تیپهای مختلف تولید میشوند و میتوان آنها را به صورت دستی یا با استفاده از روش الکتروفورج تولید کرد. همچنین، شرکت گالوانیزه زندهرود تولید چهارپهلو تابیده از ضخامت ۵ تا ۸ میلیمتر بصورت ترانس شده را نیز در دسترس مشتریان خود قرار میدهد.
جهت دریافت مشاوره در این حوزه ها با مشاورین شرکت گالوانیزه زنده رود تماس بگیرید.